Publicerade texter

Artiklar och reportage från de senaste åren:

Varselkläder dåligt anpassade för kvinnor – byxor det största problemet (Sekotidningen, november 2022)

Varselkläder sitter ofta dåligt, inte minst på kvinnor. Signalvakten Annica Björk tycker att byxor för kvinnor inte alltid passar och att herrbyxor gör det svårt att röra sig.

Domaren Fredrik Bohlin: Gränsen är nådd för domstolarna (Arbetet, september 2022)

Domartjänster som inte tillsätts, ständigt övertidsarbete och ärenden som läggs på hög. Om partiernas förslag blir verklighet ökar arbetsbördan ännu mer i domstolarna. ”Vi går på knäna”, säger rådmannen Fredrik Bohlin.

Oro för att hårdare straff kan leda till ökat dödligt våld mot polisen (Arbetet, september 2022)

En majoritet av partierna vill se hårdare straff. Men det kan i värsta fall öka riskerna för polisen, enligt det regionala huvudskyddsombudet Fredrik Hagelin.

”Första veckan fick jag mellan 40 och 50 samtal varje dag” (Officerstidningen, maj 2022)

Oscar Jonsson är doktor i krigsvetenskap och expert på rysk krigföring. När Ryssland inledde sin storskaliga invasion av Ukraina i februari började hans telefon att ringa. Den har inte tystnat sedan dess.

Hon låter kapitalet jobba för klimatet (Chef-medlemsbilagan, mars 2022)

Hållbarhetsprofilen Amanda Borneke väljer fossilfri pension: Att pensionsspara klimatsmart ger större effekt än att sluta äta kött.

”Mental resiliens och andlig kraft är avgörande för krigföringsförmågan” (Officerstidningen, februari 2022)

Svenska kyrkan har bedrivit själavård i Försvars­makten sedan 1500-talet. Som fältprost är Jenny Ahlén en länk mellan organisationerna – en länk som blir allt viktigare när trossamfundens roll i totalförsvaret betonas.

Lokförarnas toa-alternativ: Skog eller kisspåse (Sekotidningen, januari 2022)

Efter 150 år av godstågstrafik saknar lokförarna fortfarande toalett. Nödiga lokförare får springa ut i skogen – eller hålla sig en hel arbetsdag. På Green Cargo har kisspåsar delats ut på försök. Nu ökar missnöjet med toalettbristen i branschen.

Resenär trakasserade tågvärden Ahad för slöjan – åtalas för ofredande (Sekotidningen, oktober 2021)

Ahad Almosawi jobbade i bistron på SJ:s tåg mellan Göteborg och Malmö när en man började prata nedlåtande om hennes slöja. ”Vad är det för äcklig grej du har på huvudet”, sa han. Andra resenärer såg på – utan att ingripa. Nu åtalas mannen.

Så drabbas vården av cyberbrott (Vårdfokus, augusti, 2021)

Under pandemin har mängden it-attacker mot vården ökat kraftigt. I Europa har det lett till inställda opera­tioner, försenade covidtester och omdirigering av akutpatienter. Attackerna är svåra att skydda sig emot — det räcker med att öppna fel bilaga i ett mejl för att skadlig programvara ska spridas.

Fler med skyddad identitet inom rättsväsendet (Polistidningen, december 2020)

Allt fler får skyddade personuppgifter. Hot mot anställda i rättsväsendet bedöms vara ett skäl. Poliser behöver få bättre möjligheter till anonymitet i yrkesutövningen, anser ingripandepolisen Anders.

Erfarenhet styr när polis använder vapen (Polistidningen, september 2020)

I kritiska situationer fattar människor sällan medvetna beslut, utan agerar på reflex utifrån tidigare upplevelser. I en ny bok undersöker polisinspektören och instruktören Adrian Wigsten vikten av praktisk erfarenhet för att kunna fatta beslut om vapenanvändning under press.

Fördjupning: Europeiska försvarssamarbetet växer i snabb takt (Officerstidningen, juni 2020)

EU-länderna ökar sitt samarbete på försvarsområdet i snabb takt. Men de svenska partierna är splittrade i sin syn på utvecklingen. Vart är Sverige på väg – och vad händer egentligen med den militära alliansfriheten?

Mötet: Per Råstedt (Officerstidningen, mars 2020)

Nato höjer beredskapen mot Ryssland och intensifierar sina samarbeten. Sverige är ett av alliansens viktigaste partnerländer. Den svenska Natodelegationens militärrådgivare Per Råstedt omvandlar politik till praktik på plats i Bryssel.