Publicerade texter

Artiklar och reportage från de senaste åren:

Få vågar prata om sexuella trakasserier (Polistidningen, mars 2024)

Poliser låter ofta bli att berätta för chefer och kollegor att de har utsatts för sexuella trakasserier inom organisationen. Skyldigheten att anmäla brott avskräcker, visar en ny studie.

Skattjakt på Ekobrottsmyndigheten (Polistidningen, februari 2024)

Ekobrottsmyndighetens poliser Annika Månsson och Therese Gustavsson är vana att följa spår av pengar. Den här gången följde de lukten av tobak.

Poliser i ny studie: Okritiska ja-sägare belönas (Polistidningen, december 2023)

En tredjedel av de polisanställda känner sig begränsade i vad de kan säga på sin arbetsplats. Resultatet i en ny magisteruppsats bekräftar det tidigare undersökningar visat.

Migrationsverkets hårdare bedömning drabbar utländska forskare (Universitetsläraren, maj 2023)

Migrationsverkets bedömning av vad som krävs för att ses som varaktigt bosatt i Sverige har blivit hårdare, menar SULF. Forskaren Cansu Elmadagli fick avslag trots både jobb och a-kassa.

”Man kan ha mångfald utan jämställdhet” (Universitetsläraren, april 2023)

Manipulerad könsfördelning och problem att ta till sig forskning. Det såg Anna Grzelec i sin etnografiska studie av jämställdhet vid ett tekniskt universitet.

Tusentals lagerarbetare i Enköping saknar skyddsrum (Handelsnytt, april 2023)

Om en fiende vill slå ut försörjningen av mat och medicin i stora delar av Sverige är lagerområdet i Enköping ett effektivt mål. Lagerarbetarnas jobb är samhällsviktigt och de kan behöva arbeta i krig. Ändå är de helt oskyddade.

Forskare: Reformera svensk beredskap (FOI, januari 2023)

Svensk beredskap behöver gå igenom ett systemskifte. Ett nytt myndighetsansvar för analys av extrema risker, en omtolkning av ansvarsprincipen och ett civilt förmågeprogram är några av förslagen i en idérapport.

Varselkläder dåligt anpassade för kvinnor – byxor det största problemet (Sekotidningen, november 2022)

Varselkläder sitter ofta dåligt, inte minst på kvinnor. Signalvakten Annica Björk tycker att byxor för kvinnor inte alltid passar och att herrbyxor gör det svårt att röra sig.

Domaren Fredrik Bohlin: Gränsen är nådd för domstolarna (Arbetet, september 2022)

Domartjänster som inte tillsätts, ständigt övertidsarbete och ärenden som läggs på hög. Om partiernas förslag blir verklighet ökar arbetsbördan ännu mer i domstolarna. ”Vi går på knäna”, säger rådmannen Fredrik Bohlin.

Oro för att hårdare straff kan leda till ökat dödligt våld mot polisen (Arbetet, september 2022)

En majoritet av partierna vill se hårdare straff. Men det kan i värsta fall öka riskerna för polisen, enligt det regionala huvudskyddsombudet Fredrik Hagelin.

”Första veckan fick jag mellan 40 och 50 samtal varje dag” (Officerstidningen, maj 2022)

Oscar Jonsson är doktor i krigsvetenskap och expert på rysk krigföring. När Ryssland inledde sin storskaliga invasion av Ukraina i februari började hans telefon att ringa. Den har inte tystnat sedan dess.

”Mental resiliens och andlig kraft är avgörande för krigföringsförmågan” (Officerstidningen, februari 2022)

Svenska kyrkan har bedrivit själavård i Försvars­makten sedan 1500-talet. Som fältprost är Jenny Ahlén en länk mellan organisationerna – en länk som blir allt viktigare när trossamfundens roll i totalförsvaret betonas.

Lokförarnas toa-alternativ: Skog eller kisspåse (Sekotidningen, januari 2022)

Efter 150 år av godstågstrafik saknar lokförarna fortfarande toalett. Nödiga lokförare får springa ut i skogen – eller hålla sig en hel arbetsdag. På Green Cargo har kisspåsar delats ut på försök. Nu ökar missnöjet med toalettbristen i branschen.

Röjningsarbetet klart efter urspårningen – svagare räls på olycksplatsen (Sekotidningen, november 2021)

I natt blev röjningsarbetet klart efter urspårningen av LKAB:s malmtåg norr om Gällivare i söndags. Enligt järnvägsexperter som Sekotidningen talat med har LKAB tillåtits att köra tyngre vagnar än vad rälsen är gjord för att tåla.

Resenär trakasserade tågvärden Ahad för slöjan – åtalas för ofredande (Sekotidningen, oktober 2021)

Ahad Almosawi jobbade i bistron på SJ:s tåg mellan Göteborg och Malmö när en man började prata nedlåtande om hennes slöja. ”Vad är det för äcklig grej du har på huvudet”, sa han. Andra resenärer såg på – utan att ingripa. Nu åtalas mannen.

Så drabbas vården av cyberbrott (Vårdfokus, augusti, 2021)

Under pandemin har mängden it-attacker mot vården ökat kraftigt. I Europa har det lett till inställda opera­tioner, försenade covidtester och omdirigering av akutpatienter. Attackerna är svåra att skydda sig emot — det räcker med att öppna fel bilaga i ett mejl för att skadlig programvara ska spridas.

Fördjupning: Europeiska försvarssamarbetet växer i snabb takt (Officerstidningen, juni 2020)

EU-länderna ökar sitt samarbete på försvarsområdet i snabb takt. Men de svenska partierna är splittrade i sin syn på utvecklingen. Vart är Sverige på väg – och vad händer egentligen med den militära alliansfriheten?

Mötet: Per Råstedt (Officerstidningen, mars 2020)

Nato höjer beredskapen mot Ryssland och intensifierar sina samarbeten. Sverige är ett av alliansens viktigaste partnerländer. Den svenska Natodelegationens militärrådgivare Per Råstedt omvandlar politik till praktik på plats i Bryssel.